Zondag 4 september 10.00 - 17.00 uur

Deelnemers

Infocentrum Groote Heide, Stichting het Limburgs Landschap

Tijdens de open dag Groote Heide is in het Infocentrum Groote Heide van Stichting het Limburgs Landschap de tentoonstelling; B(l)ij en Hei’ te bezichtigen, geïnspireerd door het jaar van de bij.

Naast de expositie kunnen kinderen diverse spelletjes spelen zoals het clowntjesspel en een sjoelspel. De vrijwilligers van Stichting het Limburgs Landschap heten u van harte welkom!

Adres:
Infocentrum Groote Heide
Hinsbeckerweg 55 in Venlo

Openingstijden Infocentrum Groote Heide:
Het Infocentrum is op woensdag- en zondagmiddag geopend van 12.30 tot 16.30 uur.

Voor meer informatie over Stichting het Limburgs Landschap: www.limburgs-landschap.nl.

Landschapsbeheer De Wassum

Op de Open Dag organiseert Landschapsbeheer De Wassum een demonstratie in het hoeden en drijven van schapen met Border Collies. Deze demonstraties zullen bij goed weer plaatsvinden om 13 en 16 uur ±100 meter achter het Infocentrum van het Limburgs Landschap op het veld naast het fietspad. Ook zal de schaapsherder alle mogelijke vragen kunnen beantwoorden over de Groote Hei als natuurgebied, de inzet van schapen en het werken met de honden. De Groote Heide in Venlo is in de loop van de afgelopen 25 jaar ontwikkeld tot een uniek en gevarieerd heidegebied waarvoor inmiddels nationale aandacht bestaat. Bijzondere soorten planten en dieren komen er voor, zoals de rode dopheide, zandhagedis, herfsttijloos, talloze vlinders, etc. Het is ongetwijfeld grotendeels de verdienste van de schapen dat het met de Groote Heide in Venlo zo goed gaat. De schapen van De Wassum grazen jonge boompjes en gras uit het ruige terrein en zorgen voor terugkeer van jonge heide. Door de natuurlijke selectie druk ontstaat er een zogenaamd mozaïek beeld met afwisseling van allerlei soorten vegetatie. Voor meer informatie: www.wassum.nl en www.natuurlam.nl

Venlose Zweefvliegclub

De VZC bestaat ruim 80 jaar. Naast het bezichtigen van diverse type vliegtuigen kunt dit jaar ook weer meevliegen. Mits het weer meewerkt worden er tot 17.00 uur donateurs gevlogen. Voor 30,00 euro kunt deze schitterende ervaring meemaken en Venlo en omgeving van boven bekijken. Bij de hangaar is het mogelijk de vliegtuigen van dichtbij te bekijken. Hier ontvangt u alle informatie over het zweefvliegen en de club. Wist u bijvoorbeeld dat de club zelfvoorzienend is en we onze leden intern opleiden voor de diverse taken en activiteiten binnen de vereninging. Denk aan onderhoud van onze materialen, maar ook traktorrijden en lieren. Tevens kunt u met een simulator eens proberen of u zo’n kist in de lucht kan houden! Schroom niet te vragen om eens in een luxe prestatietoestel te mogen zitten. Op het terras zijn drankjes en allerlei hartige hapjes verkrijgbaar. Zie voor verdere informatie: www.venlosezweefvliegclub.nl

Radio Modelvliegtuigclub Jupiter

Modelvliegtuigclub Jupiter is lange tijd één van de vaste verenigingen op de Groote Heide. Op 7 september 2014 zal een leuke variëteit aan toestellen te zien zijn. Bijvoorbeeld trainers, stuntvliegtuigen, zweefvliegtuigen, jets en helikopters, soms compleet op schaal gebouwd.

Met trainers kan het modelvliegen geleerd kan worden, er is een trainer beschikbaar met een leraar-leerling zenderset. Stuntvliegen betekent “let’s going wild”, voor meer ervaren modelvliegers. Bij zweefvliegen worden de toestellen eerst met een motorvliegtuig opgesleept en kunnen dan als echte zweefvliegtuigen ‘thermieken’ of kunstvlucht beoefenen. Jets zijn vooral heel snelle vliegtuigen tot boven 200 km/uur. Helikoptervliegen is tegenwoordig populair waaronder het spectaculaire 3D-vliegen.

Het bouwen van de toestellen is een belangrijk onderdeel van de modelsport. Vooral bij schaalmodellen wordt gewoonlijk veel zorg (en tijd) aan de bouw besteed. Zeker als er van tekening gebouwd wordt. Vaak zijn de modelvliegtuigen als kant-en-klaar ‘almost ready to fly’ bouwdoos verkrijgbaar voor degenen die minder tijd aan het bouwen willen besteden.

Alle modellen zijn radiografisch bestuurd en onze piloten zullen ze graag voor u laten zien.

U kunt Jupiter alleen lopend of op de fiets bereiken. Auto’s mogen niet de heide op! Parkeergelegenheid is aan het einde van de Louisenburgweg in de buurt van de olietanks. Fietsend is Jupiter het best bereikbaar via het pad langs de schutterij Akkermansgilde.

Voor meer informatie kijk op www.jupiter-venlo.nl.

Schermvereniging d'Artagnan

Al bijna veertig jaar huisvest Venlo de bevlogen schermvereniging d’Artagnan. Sinds de renovatie van de Witte Kerk trekken de schermers hier de wapens. Met keuze uit de wapens sabel, degen en floret en bijbehorende technieken is schermen geen eenzijdige sport te noemen. Bij d’Artagnan wordt vooral op degen geschermd, dat door de duidelijke spelregels ook voor jonge en beginnende schermers interessant is. Schermen biedt met zijn aparte bewegingen en uitgebreide techniekrepertoire voor iedereen vanaf 8 jaar uitdaging genoeg om dit tot ver achter de pensioenleeftijd vol te houden. Naast de wekelijkse training voor zowel jong als oud, organiseert deze persoonlijke vereniging al bijna dertig jaar het Vlaaientoernooi en het jaarlijks terugkerende jeugdtoernooi. Beiden zijn internationaal georiënteerd en richten zich vooral op de vriendschappelijke competitie waar schermen om bekend staat. Geďnteresseerden zijn van harte welkom om op maandagavond de training een keer bij te wonen. De jeugd start om 18.45 u, de oudere jeugd vanaf 13 jaar begint om 19.30 u en volwassenen trainen vanaf 20.00 u.
Voor meer informatie kijk op www.schermenvenlo.nl of mail even naar info@schermenvenlo.nl .
Tijdens de Open Dag zal schermvereniging d’Artagnan bij de hangaar van de Venlose Zweefvliegclub demonstraties verzorgen en alle vragen beantwoorden.

Klimtuin Fliegerhorst

Maak kennis met klimobjecten waar alles op gebied van de bergsport kan worden beoefend!

Klimtuin Fliegerhorst ontvangt belangstellenden voor de klim- en bergsport op de Postweg 15. Tevens kunt u kennis maken met de unieke en tot monument verklaarde bunkers uit de tweede wereldoorlog, die door de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) zijn ingericht tot spectaculaire klimobjecten. Abseilen, klimmen, kletter-steigen, maar ook de tokkelbaan kan onder deskundige begeleiding beoefend worden. Bij slecht weer kan in de bunker geklommen worden op de oefenwand (boulderwand) die in 2007 volledig vernieuwt en uitgebreid is. Ook onder het afdak aan de voor- of achterkant van de toren bestaat bij slecht weer de mogelijkheid om te klimmen. Op deze dag vindt dit jaar tevens de jaarlijkse bergsportdag van regio Maashoek plaats van de Nederlandse klim- en bergsportvereniging (NKBV) waarbij lezingen, uitleg en demonstraties worden gegeven over alle facetten van de bergsport. Denk daarbij aan beklimmingen, alpine tochten, opleidingen, wedstrijden enz. (bergwandelen is ook een facet van bergsport) Tevens vind er dit jaar ook weer een wedstrijd plaats voor verschillende niveaus (ook beginners) inschrijven op het terrein. kijk op het programma voor de verschillende aanvangstijden. www.fliegerhorst.nl Doe wel een paar stevige (gym)schoenen aan dan klim je iets makkelijker.Kortom voor een gezellige gemoedelijke en sportieve dag op een prachtige unieke locatie hopen we u op deze dag te ontmoeten.

De Venlose RuiterClub

De eerste zondag van september zal de Venlose RuiterClub weer deelnemen aan de Groote Heidedag. Waar vorig jaar iets anders werd geprobeerd met het Jump and Dog spel, heeft de VRC besloten om haar jaarlijkse concours weer op deze datum te houden.

Het wordt een dressuur concours voor paarden en pony's, waar deelnemers uit de gehele regio naartoe komen. Het is een gezellig concours met voor elk wat wils. Men kan gratis komen kijken en er is een aparte parkeerplaats. In en rond de kantine zijn hapjes en drankjes verkrijgbaar.

De Venlose RuiterClub is een kleine maar gezellige club die zich bevindt op het terrein naast Manege Venlo, tegenover het RRP terrein. 'Like' ons op Facebook en vind regelmatig nieuwtjes en foto's op onze pagina!

Handboogsport vereniging Eendracht Houdt Stand (EHS Venlo)

Robin Hood, Oliver Queen, Princess Merida, zomaar wat namen van handboogschutters in films. Al tijden spreekt het handboogschieten tot de verbeelding van veel mensen. Tijdens de Open Dag kun je zelf beleven wat handboogschieten is.

Het is niet alleen een mooie en leuke sport maar ook goed voor de ontwikkeling van de lichamelijke coördinatie en het concentratievermogen van kinderen, en ook nog goed te leren op latere leeftijd.

Gezelligheid en wedstrijdsport gaan bij EHS hand in hand. De leden kunnen in competitieverband schieten, maar er wordt ook geregeld deelgenomen aan nationale en internationale wedstrijden in de diverse wedstrijdvormen. Hoewel het plezier in het schieten voorop staat, slagen onze leden er ieder jaar in om de nodige prijzen in de wacht te slepen.

Het clubhuis “Doelhoęs ‘t Kietske” (Van Coehoornstraat 23) beschikt over 6 banen van 25 meter en een buitenbaan die in de zomer gebruikt kan worden om lange afstanden, tot 90 meter op te schieten.